Followers

Friday, December 28, 2012

Jemputan Kahwin 27 Jan 2013

salam all n morning~ ^_^

hari inilah yg ditunggu-tunggu...siapa nk kad sila pm ya...

suasana mix moden vintage with tradisional ~ YA ALLAH permudahkan majlis perkahwinanku...=)

 
 
lots with love ♥♥♥ ☺☺☻☻☻
 
 
 
 
 

Friday, December 21, 2012

i'm a wife now~ ^_^

salam semua

saya sah menjadi wife En Mohd Azmin..^_^

terasa lain ble mak abah n yg lain tiada kat sisi..slalunya riuh jer umah..

bila duk umah mertua rse lain sdikit..tp skrunk ok dah..ada gak budak2 penyeri rumah...

tp rindukan kimy..anak mama..setiap kali call kimy sembang ngn kita..huhu

b stiap hari busy mlm bru balik umah..g kelas mlm..mama la peneman ley ajak sembang2..

rindu mak n abah..inilah 1st step yg kita kene tempuh ble da berumah tgga kan..

ni sedikit pic dri cousin2 tersayang..pic photog blum siap lagi..=)

16 December 2012 ( Hari pernikahanku)
Sebelum diijabkabulkan..


Auntie2 Family Suami

Selepas diijabkabulkan ^_^

kepada cousin2 tq for this pix..=)
 

ha ha ha..terkejut berbenor my hubby x reti nk buka brooch~..hihi
 

terketar2 tgn hubby mse nk pasangkan rantai tangan untuk acara batal air sembahyang..
 

Mas kahwin ikut Negeri Selangor


9 Dulang hantaran untuk si suami (dlm pic x ckup 1)

with cousin hubby~ seorg yg sgt happy go lucky~
 

my uncle say this pic sweet ^_^
 

x tau nk tgkp pic gaya pe dah..photog da blik time ni..hee
 

7 Dulang hantaran untuk si isteri ^_^
 

biras n kak ipar..^_^
 

with my friend >_<
 

like this pic spontan
@_@

:D
 

V_V
 

with mak & abah n with mama & abah Suami
 

hooray @_@ swuiiit!
 

with cousin husband
 

n_n
 

doakan kami bahagia,,
 

e_e
 

anak saudara belah suami ^_^

Tuesday, December 4, 2012

future gud news

1st skali nk habaq mai sat..aku dpt keje gov mse interview bulan 9 ritu...lapor diri 10/12 ni..hopefully dpt trf dekat2..doakan aku da la nk tawen!

2nd hari nikah date da nk dekat nervous giler! 16 dec 2012..

3rd tmpat keje lama xnk lepas suh wat part time sni..elaun pon lumayan gak..rezeki alhamdulillah..

4th tempat keje part time butik x nk lepas gak..dtg smggu skali la kot utk checking system data stock n everything bout in and out..

YA ALLAH.. kau bglah org sekeliling aku selesa dgnku..smoga diorg mendapat kebahgian dunia dan akhirat.. jgn la ada hasat dengki.. indahnya kesabaran itu..sehingga aku menjadi seperti ini..

b ckp gaji gov lebih rendah dri gaji skrunk..tp aku prnh ckp apa yg ada klu dpt aku redha sbb tu la jln yg ALLAH da tnjuk yg terbaik utk aku..tup tup byk plak offer yg dtg..

p/s: ble kita usaha..sabar n redha ada je jlnNYA yg diberi..insyaALLAH..=)

Friday, November 9, 2012

update blog! cik darah manis~

mak da pesan...pesan ok! pesan x ley kuar mlm dah.. yeah b pon kene..ha ha

so lepas ni da xley kuar mlm.. tguk wyg pon bley time siang2 jer...tp time tu la tgh keje~

xpe lagi sbulan 1 mggu jer..huhu..

nk tguk twilight...x sabar tggu cter part 2 last...hurm..

ting tong ting tong...yuhuuuu kad otw...sgt excited rse mcm da dekat je..padahal reception on january...majlis nikah je dec ni...

 ala tomei tomei tguk b pkai kot with kemeja putih smlm mse g court buat report mooting da mcm lawyer dah... insyaALLAH b bley je buat..yakin ALLAH itu ada untu tlg..Amin....

keje keje keje..cuti tido tido tido...haih rutin rutin.. esok jum jln2 pusing cri brg brg nk kwen~..kat mne ek nk cri blum tau lagi...Confucius btui~

ting tong ting tong.....jum cambung teje alik..;p

Tuesday, October 23, 2012

cintaku tiada bertepi~~~

cintaku tiada bertepi..tidak dapat digambar kerana cinta itu tidak perlu diucap melalui kata2~ sha

inilah ayat tiba2 yang dtg ke benak hatiku..

lama tidak berkata-kata melalui hati yg tulus mulus ni..

resah hati makin hari makin mendatang...

persiapan pernikahan entah apa yg aku fkir hingga rse adeh cepat la masa berlalu..pening da memikirkan keadaan yang kelam kabut sket ni..

ermmm penat oo penat cari duet...mengeluh di pagi hening ini..merenung masa lalu yang penuh dgn ranjau yg bduri..

siapa tidak seronok kalau makin dekat dgn hari yang dinanti..hajat dan doa ni lah slalu aku harapkan..mempunyai ikatan yg suci..cintakan aku kepadamu YA ALLAH..

maafkan kisah lampauku yg tidak dapat digambar oleh mata hati kalian.. setiap org ada rahsia mereka tersendiri..aku b'syukur mendapat seorg lelaki yang stiasa ada dgnku..

xdpt nk digambarkan ingin b'terima kasih kepada dunia ini yg penuh pacaroba hidup ini..kerana kerana life sedemikian aku bertemu dgn seorg yg mampu membimbingku..

pelik tp ajaib..itulah percintaan kami yang tidak mampu nk diceritakan kenapa aku boleh suka kat mamat sorg ni..dy bukan la lelaki idaman malaya...bukan juga lelaki yang boleh dibandingkan dgn sesiapa..tetapi dy lelaki yg unik entah x dpt nk ceritakan dy itu siapa..kerana dy itu hanya la hamba ALLAH..yg punyai kekurangan jua..tetapi aku syg dy..dy membuat aku lebih syg kepadaMU..

baju nikah otw..x sabar mcm mne rupanya baju yg ditempah itu...teruja untuk memakainya serba putih di majlis pernikahanku nnty..

baju sanding pon blum siap lagi..mcm mne la rupa aku nnty...ha ha..elok ke memakai bju gabungan dua wrna itu..adeh hati sungguh2 teruja..

kad ooo kad....ble la nk g cari...masa tidak m'cukupi...YA ALLAH permudahkan segalanya..amin

harap wedding planner sy memberi yg terbaik...>_< ^^,

p/s : kalau ada info ttg kad sila inform ya...

Monday, October 15, 2012

Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

untungnya jadi pelajar kan..mencari ilmu sampai tua pon xpe..hehe
 
Kad diskaun siswa atau lebih dikenali kad 1siswa nie hanya untuk pelajar-pelajar IPT yang melebihi 1 tahun pengajian....tak kira la siswazah atau ijazah....sumer dapat.... Kalau korang nie student IPT...baik pegi cek dekat IPT masing-masing nama korang tersenarai ke tak.... 
Mula-mula aku ingat hanya untuk kedai makan terpilih dan untuk kedai buku jer.... Tapi rupa-rupanya banyak tempat boleh digunakan selain kedai makanan dan kedai buku! Nie list yang aku dapat simpulkan untuk pengetahuan korang.... Mungkin nanti akan ada penambahan dalam senarai ni..selamat menjamu mata..^_^
 
BUKU / ALAT TULIS
• KOPERASI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA BERHAD (2% – 10% off)
• K.L COMMERCIAL BOOK CO. (M) SDN BHD (10% off)
• KMK RESOURCES SDN. BHD. (10% off)
• MPH BOOKSTORES (10% off)
• IMLAQ BOOK CENTRE (10% off)
• BORDERS (10% off)
• RONA (5% – 20% off)
• KIANG TRADING (10% off)
• KOPERASI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA MALAYSIA BERHAD (5% – 15% off)
• KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD (3% off)
MAKANAN DAN MINUMAN
• KFC (5% off)
• DAILY FRESH (10%)
• A&W (50% off)
• COFFEE BERRY (20% off)
• THE CHICKEN RICE SHOP (Student Meal at RM9.90nett)
• RESTORAN KENNY CRAB (10% off)
• PANCAKE HOUSE INTERNATIONAL (RM5.++ @ 2pcs classic pancake)
• STATION ONE PRODUCT (5% off)
• GLORIA JEAN’S COFFEES (10% off)
• BANGI KOPITIAM (10% off)
• SWEET CHAT (RM12.90nett meals)
• LEGEND’S CLAYPOT BRIYANI HOUSE (5% off)
• DUBU DUBU SEOUL FOOD (RM16.90nett meals)
• MY JAVA COFFEE (10% off)
KELENGKAPAN SUKAN / PERALATAN / PAKAIAN
• TEXLINE LINO (5% – 10% off)
• PROMINENT MILLION SDN BHD (MIZI SPORTS) (10% off)
• BATA (10% off)
• KOPERASI KELUARGA DATO’ HAJI HASHIM MAMAT KUALA TERENGGANU BERHAD (10% – 45% off)


KLINIK KESIHATAN / OPTOMETRI / CERMIN MATA
 
• QUALITAS HEALTH (10% off)
• FOCUS POINT (20% – 50% off)
• POLIKLINIK AN-NISA’ (20% off)
• MENARA OPTOMETRY (10% – 60% off)
SALUN / PUSAT / PRODUK KECANTIKAN

• FOOT MASTER (30% off)
• PARIS HILL (30% off)
• PROACTIV (5% off)
• CLARA (10% off)
• KOPERASI PUTRI TERBILANG MALAYSIA BERHAD (5% – 20% off)


PENGINAPAN

• ANCASA HOTELS & RESORTS (10% off)
• TUNE HOTELS REGIONAL SERVICES SDN BHD (25% off)
• LEO EXPRESS HOTEL (20% off)
• KOPERASI AL-TAQWA KAMPUNG KISAP LANGKAWI BERHAD (2% – 15% off)
• KOPERASI GURU-GURU MELAYU KEDAH BERHAD (15% off)
• KOPERASI MAJLIS GURU UGAMA MENENGAH BERHAD (5% off)
• KOPERASI MELAYU BERJAWATAN KERAJAAN NEGERI SEMBILAN BERHAD (15% off)
• RAKYAT TRAVEL SDN. BHD. (special rate)
• RAPID KL (50% off)
• MAS (25% off)
• FIREFLY (50% off)
PRODUK IT

• KOPERASI CELCOM BERHAD (2% – 5% off)
• KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR BERHAD (10% off)
• IFAMILY (15% off)


LAIN-LAIN

• BKZ BIKERZ (special rate)
• ROLLER STAR ARENA (10% off)
• DOUBLE SITE (10% – 15% off)
• KOPERASI KAKITANGAN MAKTAB KERJASAMA MALAYSIA BERHAD (2% – 5% off)
• KOPERASI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI BALIK PULAU BERHAD (4% off)
• MYDIN (special rate)

Monday, September 3, 2012

Harapan dan kembali - taubat dan doa



P/S: sama2 la beristighfar..smoga dipermudahkan segala hal dan urusan..

Monday, August 6, 2012

Berbuka puasa di surau~

salam,

pertama kali aku g surau x dpt solat..g berbuka puasa jer..ni gara2 en bakal suami la ni..igtkan nk g bazaar selepas keje part time..trus dy bwk g surau..dy kata x yah membazir..memang kene la..pkai jubah kan bukan suar jean..segan la kan dtg utk mkn jer..slamat mama dy n auntie jun n hana ada..ada la peneman xde la segan..lepas azan je smua minum n mkn kuih muih..trus g smyg mgrib..aku dapat mendengar bait2 ayat yg dialunkan imam..imam tu tunang aku sendiri..sedap gak dy bwk alunan ayat2 suci ALLAH~..tkedu aku..duduk di situ untuk mkn jer..kan bgus aku boleh puasa..lepas solat mgrib bru makan nasi..wah lauk bukan main sedap lagi...mknan ala kampung..ulam..ikan bakar..n lain2..hah tp today aku da bley puasa..heh..

sejak2 buat part time ni jrg skali nk berbuka puasa kat umah..semua blik lambat..tp ble smua ada kat umah..mak siap masak ikan bakar la apa la..mcm mknan raja je..al maklumlah sbtu ahad je dpt berbuka skali..

YA ALLAH kau permudahkan segalanya untuk aku..

Thursday, August 2, 2012

Indahnya Cahaya Itu

Cahaya yg indah datang ke setiap pelusuk tanpa dicari..tapi di rasai.. aku bagaikan insan yang baru sedar akan cahaya yang sangat indah itu.. YA ALLAH kau telah beri aku cahaya yg x dpt aku tafsirkan..aku redha dengan setiap kejadian yang telah kau tentukan dalam hidup aku..aku pasrah.. kerana aku tahu di setiap kejadianMU ada hikmah yang tersembunyi... terima kasih kepada bakal suamiku kerana tidak pernah putus m'doakan ku.. stiasa berada ketika diperlukan.. aku ingin menjadi wanita yg kamu hajati..dan aku hajati ketika umurku 10 tahun..tapi masa telah m'bawa aku ke jalan yg tiada arah tuju..kini aku pasti aku sudah dapat apa yg kucari..alhamdulillah..kesabaranku mengatasi sgalanya..bak kata bakal suamiku..sabar itu sifat ALLAH~..bukan sng mendapat kesabaran itu.. if da dapat kira beruntung.. tp aku try untuk jadi lebih terbaik..insyaALLAH doakan aku ya..

langit yg mendung b'tukar cerah bagaikan mentari yg terpancar..andai dapat ku kapai bintang di langit..andai dapat ku gapai awan..mungkin mudah..tp itu hanyalah kayalan duniawi..agak mustahil bagaikan angan2 mat jenih~ ku akan cari ilmuMU itu..akan ku gali ia..biar tsimpan kemas dlm lubuk atyku.. mungkin aku masih lemah dlm segala segi tp mungkin doa kalian di luar sana membuatku tabah... sesiapa yg mengenaliku dgn dekat mesti tahu aku bagaimana..dan kini aku try untuk perbaiki diri yg serba kekurangan.. menjadi yg terbaik bukan sng.. membuang sikap yg lama bukan sng..mbuang tabiat bukan sng.. tp smua itu bukan mustahil..kun fayakun..jika DIA m'hendakinya akan terjadi la..

tabahkan diriku ini..kuatkan la smangatku..jadikan aku wanita yg berilmu yg penuh didada..agar aku menjadi seorang wanita yg tidak pernah gentar oleh zaman duniawi yg serba moden ini..

kenapa aku takut utk menjadi seorg isteri kepada seorg lelaki bernama Azmin..padahal dy biasa2 shj sperti org lain jugak..tp dy berilmu..mungkin org kata aku bertuah..seorg lelaki yg teguh agamaNYA.. tidak rse penat utk mnimba ilmu ke kelas2 agama..menjadi iman di surau.. tp aku masih takut.. ya dia terbaik yg mampu mbimbing aku ke syurgaMU..tp aku masih takut untuk memikul sgalanya..YA ALLAH permudahkan segalanya untukku..

Friday, June 8, 2012

Petua Menghilangkan Letih Dan Penat Seharian Bekerja

Petua Menghilangkan Letih Dan Penat Seharian Bekerja






Dalam menguruskan kehidupan seharian, kita terpaksa menghadkan aktiviti akibat kepenatan. Kepenatan juga menjadi halangan kepada kita untuk mempertingkatkan amal ibadah.  Kepenatan juga menjadi alasan yang kukuh bagi kita untuk mengelakkan diri daripada membuat kerja-kerja amal kepada masyarakat.

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas harian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah SAW kepada puteri kesayangannya, Sayidatina Fatimah RA sebagai penawarnya.

Pada suatu hari, Sayidatina Fatimah mengadu kepada suaminya, Sayidina Ali bin Abu Talib, tentang kesakitan pada tangannya kerana terlalu letih gara-gara menggiling gandum untuk membuat roti. Sayidina Ali berkata "Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu".

Sayidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.Bagaimanapun, Rasulullah sallahu'alaihi wasallam tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu.

Lalu Baginda pergi menemui puterinya serta menantunya itu. Baginda berkata "Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripada ku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah Subhaanallaah 33 kali , bertahmidlah Alhamdulillah 33 kali dan bertakbir Allaahuakbar 33 kali. Ia lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam"

Inilah penawar ringkas yang Nabi ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saiyidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah itu. Katanya "Demi Allah, aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepada ku".

Dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang berasa penat setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan Subhanallah 33 kali, bertahmidlah Alhamdulilah 33 kali dan bertakbir Allahuakbar 33 kali pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah, InsyaAllah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan hidup harian kita. Akan terserlah keceriaan di wajah anda pada keesokan harinya dengan senyuman. Selamat mencuba.
 
heh post entry kali ini sbb now aku tengah letih..so ni la petua yg aku perolehi utk hlgkan letih~..slamat mencuba ^_^

Thursday, June 7, 2012

luahan tah pebende~

salam ..

sometimes rse xnk ckp pe2..tp ble sometimes kite ckp kat sni mcm ok jer kan..hati makin rse tenang..
spek aku patah so dah  sbulan ++ pkai contact lens..sgt x selesa stiap ari nk pkai contact lens..now da ada spek bru very nerd! haha.. 1 cz design ala2 korea..secnd cz sbb x nk patah lagi..stahun ++ ni dah 3 kali tukar spek..1st jenama soda..x suka tp mahai..isk2..play nice n cute..now x tau jenama pe..haha..ni design utk kids..da muka kecik so spek pon pkai size dak2 tecik jer..uhuhu..

berbalik kepada persiapan kakakku..haih tension jer fkir ada yg x kena n yg kena..lastly mls la nk tlg..(tdiam seribu bhsa) smua ni last minute jer..adeh..cian akak~!..

YA ALLAH sakitnye aty ttibe smlm..tpaksa simpan n sabar sabar jer ni.. please jge aty kite ni..blum prnh nk mletup lagi ni..org tertentu je tahu kite ni mletup cmne.. (tido dlm tangisan) wah ayat x ley blah..haha

Ya Allah terima kasih telah memberi aku kesabarn yg tggi..

mls nk tulis padahal ada byk lagi.. k bubye.. @_@

Friday, May 4, 2012

story preparation my sis wed + gosip gurl talk

assalamualaikum..

lama x berblog..rindu nk cter di blog ni..hurm..umur still muda..pgalaman dah byk mgajar..thanks so much cz klu xde dugaan mcm2 kita sndiri pon x mgenal erti life..but please don't judge by cover..klu nk judge pon kenal dlu..jmpa dlu..bkwn dlu..n u're starting hate me bcz story bout me from his family..excuse me i have a brain..so jaga mulut juga jgn suka ati nk mgata kat org pdahal x fkir u (that gurl) prnh make a mistake also..tosah nk bckp baik la kan..klu pkai tunjuk dada ke..suar pdek ke..if u dah insaf pon jgn la duk mgata kat org..please behave lgpon u tu wife "org"..klakar..umur sudah tua dri aku tp masih x mature!..if u don't trust..xyah trust..x suruh pon trust..kenapa masih x puas ati..bukan aku mgutuk ke apa ke kat ko..hina ko pon tidak kan..dlm ati x tenteram ke lagi? masih ada perasaan CEMBURU ke? cemburu kerana ALLAH lebih baik dari CEMBURU kerana manusia..=) kalau x reti nak berbahasa sbb duk lama sgt kat tmpat org..meh cik adik ni nk tlg ajar..=)
(sapa mkn cili dy terasa pedas) hihi..

alhamdulillah..

dgn izin ALLAH selesai sudah majlis merisik akak aku...n aku as a PA dy..pening kepala nk uruskan her wedding..byk prepare within their budget..catering done! pelamin done! baju done! kebanyakkan smua sudah abis survey..tmasuk aku punya preparation..x sabar nk tguk my sis wed 30/6 ni..sgt2 teruja cz she is the 1st..kalau nk diikutkan aku la 1st kan cz aku tunang dlu..n igt langkah bedul ley la akak aku dpt emas..tp ttibe she make a decision to stop her bujang life.. ^_^ so xde la aku langkah bedul kan..hihi

n soon akan ikut n ikut smua anak2 abah n mak...n for da last one anak aku..danisy hakimie (he call me mama) syg kimie! tp kimie sgt akai ble mama ada..cian mummy,ibu,mama,mak nk mlayan dak tecik comey ni..YA ALLAH ko permudahkan anak kami ini YA ALLAH.. =)

byk betul dugaan ble nk wed ni..ada stuju ada x stuju..makin dekat lagi la makin pening..sometimes make me cry alone..cian b..xpe seorg isteri yg baik tidak akan myusahkan bakal suaminya..kita buat stakat apa yg bley..like my auntie say..simple but sempurna lebih afdal...ALLAH S.W.T tidak suka kita membazir stakat sederhana sudah mcukupi..yg nk byk guna wang selepas kahwin..kahwin mmg seumur hidup skali je buat besar2 tetapi klu bcerai berai pon susah gak kan..uhuk!

checklist
-book dewan ~ done
-catering ~ ? (which one better?)
-andaman ~ ? (tgh memilih nk baju cun2 je) hee
- pelamin kecik sudah..x elok ada pelamin sbnrnye..huhu
- makeup nk kak ija..bley dak klu tolak from packages..he he
- decoration mybe include with packages..
- door gift ( x tfkir ag )
- brg hntran L apa pon blum..msih mencari
- brg hntran P da ada 1 dah..;) tenkiu b!
- kad

ada tertinggal ke? hurm..tlg ya listkan untuk saya..^_^

mood : skrg sy busy wat persiapan akak sy..sgt teruja..=)

Thursday, April 12, 2012

Persiapan Perkahwinan for?

as-salam w.b.t

In the language of marriage or marriage is gathered and mixed. According to Islamic terminology is the Ijab qabul ('aqad) that justify sexual intercourse between a man and a woman who goes by the words that show the marriage, according to the rules determined by Islam [1]. Zawaj words used in al-Quran means the spouse in a marriage means the use of this word Allah s.w.t the human made ​​in pairs, to legalize marriage and outlaw adultery.

=> Not for my wedding, but for my sister who came before me. very busy with preparation, even though sometimes think the more time further yet again a month + + only. + _ +

=> I have been busied myself preparing for what I need to do .. and make a door gift for my sister. heh! sponsored by me ~

=> For my wedding preparation .. We have all kinds of talk .. I made ​​my first in the hall .. but last minute I changed .. my future husband want to be moderate in all things .. if possible he did not want the dais. ustaz he says dais like culture I *** a .. henna hand also a culture I ***a .... so not good if it is right ~ custom is custom, but Islam must come 1st!

=> Alhamdulillah I still improve myself to be a righteous Muslim ~ thanks to my future husband as always pray for me to be better. YA ALLAH you simplify everything for me. You strengthened my love towards you .. amin!

=> 8 months + + all sorts can be simplified our way .. YA ALLAH~ .. better be moderate in all things .. insyaALLAH

=> kind of long I am engaged right .. sister first release .. no need to rush to establish a mosque!




Thursday, February 23, 2012

Kepribadian Muslimin dan Muslimah

Peribadi dan keperibadian adalah satu perkara yang selalu disuarakan, baik dalam ceramah2 atau  percakapan dan penulisan.

Masalahnya sekarang sudah sampai di manakah pembentukan peribadi umat pada umumnya dan khususnya bagi setiap muslim? Pertanyaan ini tidak diminta jawapan tetapi perlu dirasakan dengan kenyataan yang tidak boleh didustakan. Inilah dikatakan “PENGHAYATAN” dan begitu pula tentang keperibadian itu, bukan setakat disuaragemakan, tetapi dihayati dan diwujudkan bagi setiap muslimin dan muslimah khususnya pemuda2 Islam sebagai penerus dan penyempurna terhadap tanggungjawab ditengah2 masyarakat.

Sesungguhnya ciri2 keperibadian muslimin dan muslimah sejati itu adalah di antaranya seperti berikut :

1. Mereka yang apabila disebut nama ALLAH dan sifat2nya gementarlah hati mereka.

2. Mereka yang apabila dibacakan kepadanya ayat2 ALLAH (al_QURAN) menjadikan mereka bertambah iman.

3. Mereka yang kepada ALLAH sajalah tempat bertawakkal dan berserah.

4. Mereka yang mendirikan solat.

5. Mereka yang membelanjakan sebahagian daripada hartanya ke jalan yang diredhai oleh ALLAH SWT.

Berdasarkan firman Allah SWT di dalam surah al-Anfal ayat 2,3 dan 4. Maksudnya :

“Sesungguhnya orang2 yang beriman itu (yang sempurna iman) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah dan sifat2nya gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat2 Allah menjadikan mereka bertambah iman dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah, orang2 yang mendirikan solat dan mendermakan sebahagian dari apa Kami kurniakan kepada mereka. Merekalah orang2 yang beriman dengan sebenar2nya. Mereka akan mendapat pangkat2 yang tinggi disisi Allah dan keampunan serta limpah kurnianya yang mulia (di SYURGA)”.
6. Memiliki ilmu pengetahuan yang cukup khususnya ilmu agama.

Sabda Rasulullah SAW : “Barangsiapa yang berkehendakkan dunia(kebahagiaan/kesenangan) maka hendaklah mereka memiliki ilmu pengetahuan dan barangsiapa yang berkehendakkan akhirat (kebahagiaan/kesenangan/keamanan) maka hendaklah mereka memiliki ilmu pengetahuan dan barangsiapa yang berkehendakkan kedua2nya maka hendaklah juga mereka memiliki ilmu pengetahuan”.
7. Bimbingan dan didikan agar setiap muslimin dan muslimah itu cekap, cergas dan mampu melaksanakan ajaran Islam mengikut ajaran dan perinsip sebenarnya dengan lain perkataan mereka yang mempunyai akhlak dan peribadi yang mulia dan terpuji.

Sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah SWT menyukai orang yang apabila membuat pekerjaan, dilakukan dengan bersungguh2 (tekun, amanah, bijaksana, ikhlas dan penuh disiplin)”.

Kesimpulannya ruh Islam (semangat Islam) dan keperibadian Islam itu hendaklah memancar dan bersinar di dalam sikap, akhlak tikahlaku dan tindak tanduk setiap muslimin dan muslimah dengan cara sedemikian insyaAllah akan terjelma dan lahirlah muslimin dan muslimah yang sejati. WALLAHU A’LAM.

Wednesday, February 22, 2012

Perubahan demi perubahan

Assalamualaikum..

aku wanita biasa yang sentiasa ingin cantik dimata semua..aku wanita biasa yg sentiasa cemburu dengan kecantikkan para wanita di sekelilingiku..apa yg aku telah pelajari dan banyak benda yang en tunang saya membetulkan secara baik iaitu dengan cara ia menegur.

Dalam erti kata lain wanita seperti aku tidak mungkin mempunyai lelaki seperti dia..yang banyak membantu aku tentang hukum dan agama..tentang isu-isu agama..we are still learning but bila b'cakap ttg agama..dia petah b'ckp..aku t'kelu m'dgr butir2 bicara..(nanti awak ajar saya k..) itu je mampu ku ungkapkan..kedilnya aku dimata mu YA ALLAH..terima kasih kau hadirkan lelaki seperti dia dalam hidup aku..permudahkan jalan kami Ya ALLAH..

Dahulu mungkin aku malu b'tanya @ b'bcg soal agama, mgaji n mcm2..tp kini aku sering b'tnya itu ini..salahke btui ke..Ya ALLAH kau peliharai la bakal suamiku yang akan membimbingku ke jlnmu YA ALLAH..

maafkan saya, awak! saya tidak begitu sempurna..bimbinglah saya ye..terima kasih awak! ^__^
saya masih perbaiki diri yang serba kekurangan~ 

p/s : Adalah lebih baik memiliki wajah yang hodoh dari lidah yang hodoh kerana wajah yang hodoh tidak mungkin boleh menyakiti hati orang lain tetapi lidah yang hodoh boleh mengeluarkan kata kata yang melukakan